Oldal
tetejére
0 db termék
Kattints ide a vásárlás befejezéséhez
Temetési koszorú rendelés

A temetési koszorú története

A Halottak napja egyike azoknak az alkalmaknak, amikor megemlékezünk elhunyt szeretteinkről. Temetési koszorú elhelyezésével, mécsesek, gyertyák gyújtásával tesszük még ünnepibbé a megemlékezést. Az ünnephez közeledve ismerjük meg a temetési koszorú történetét.

Október 14.

Érdekességek a temetési koszorú történetéről

A Halottak napja egyike azoknak az alkalmaknak, amikor megemlékezünk elhunyt szeretteinkről. Temetési koszorú elhelyezésével, mécsesek, gyertyák gyújtásával tesszük még ünnepibbé a megemlékezést. Az ünnephez közeledve ismerjük meg a temetési koszorú történetét.
A Halottak napját hagyományosan Mindenszentek napja után tartjuk, november 2-án. 

A temetési koszorú eredete – ókori nyomokon

Már az ókorban elterjedt, hogy a halottak sírjára búcsúztatáskor virágot helyeztek, virágokkal kísérték utolsó útjára az elhunytat. Ez a szokás valamennyi fejlett, ókori civilizációban jelen volt a suméroktól, az egyiptomiakon át a görög és római kultúrkörig. Görögországban fejlesztették tökélyre a mai virágkötészetet, ők fontak először temetési koszorút is virágokból. Az első temetési koszorúkat mirtuszból, a gyermekek sírjára pedig örökzöldekből készítették. A koszorú mellett fontos szerephez jutott a liliom is, ami mind a mai napig meghatározó virága a temetési szertartásoknak, a tisztaság, ártatlanság szimbóluma. 
Annyira komolyan vették a görögök a halottaiktól való búcsúzást, hogy a temetők a város falain belül kaptak helyet, sőt, ők tették le a mai napig élő halotti tor szokásának alapjait, melyet az aranykorban nagy pompa mellett a temetőben ülve fogyasztottak el.

A temetési szertartás és a virágkötészet hagyományát a római birodalom fejlesztette tovább. Ezen a szokáson alapszik a mai temetési koszorú használata is. 
Bár a temetőket a város falain kívül helyezték el, - hogy ne kerüljenek túl közel a halottak világához, sem fizikailag, sem érzelmileg - virágokkal való búcsúzást kiemelkedően fontosnak tartották. 
A koszorúkészítés szabályait Festus írásba is foglalta, míg a virágok termesztéséhez kertészeteket hoztak létre.

Középkor

A sötét középkor érkezésével egyre jobban visszaszorultak a „földi hívságok”, így a temetési virágok, koszorúk szinte teljesen eltűntek a világi temetési szertartásból.
Az egyetlen hely, amit virágokkal díszítettek, az a templom volt. A templom díszítésére viszont annak kertjében a papság továbbra is nevelt virágokat.

A Reneszánsztól a mai temetési koszorúkig

A középkor lezárása után újra teret hódítottak a virágok és a temetési koszorúk. Az emberek egyre pompásabb virágkompozíciókkal vettek búcsút az elhunytaktól. Előszeretettel fordultak az ártatlan liliom, a hűséges rózsa és a bánatos rozmaring szimbólumához a virágkötészetben.
Az öreg kontinensen elterjedt a temetőkben a borostyán, a tiszafa, és a puszpáng is, ami a soha nem feledünk szinonimája lett. A temetési koszorúk készítésekor gyakran koszorúalapnak is használták ezeket.
A rozmaring igen sokáig fontos szereplője maradt a temetési szertartásnak hazánkban is. Ezzel díszítették a sírokat és sírokra helyezett koszorúkat is.
A koszorúkon eleinte kizárólag rózsákat helyeztek el, a téli időszak kivételével, amikor a majoranna vette át helyüket.
Az 1800-as évek közepére kialakultak a ma is használt temetési koszorúk ősei, gyásszalaggal átkötve. Fokozatosan egyre nagyobb szerepet kapott a szegfű, ami napjainkban is gyakran használt koszorúvirág.
Ezen a hosszú úton született meg a temetési koszorú ókori birodalmak nyomain, máig.

virágok virágcsokor esküvői csokor esküvői trendek menyasszonyi csokor marsala virág üzleti csokor virágküldés virágrendelés etikett virágküldés napraforgó csokor névnapi csokor virágdekoráció ünnep asztaldísz otthoni dekoráció viragneked szeptember frézia színes csokor liliom csokor amarillsz csokor viragneked ajándékküldés csokoládé macaron kézműves keksz névnap ünnepek Halloween dekoráció rózsa Erzsébet rózsa tél fehér rózsa rózscsokor tulipán tavasz Valentin nap szerelem romantika rózsacsokor virágrendelés névnapra Nőnap virágküldés Nőnapra névnapi virágküldés tavaszi csokor Anyák napja eszter névnap magdolna névnap virágküldés eszter virágküldés magdolna születésnapi virágcsokor bízza ránk virágküldés virágküldés névnapra bizza ránk - virágneked névnapi ajándék temetési koszorú görög temetési koszorú temetési koszorú rendelése halottak napja mindenszentek névnapi csokor napi virágküldés érdekes tények onlineviragkuldes névnapi emlékeztető videó legjobb meglepetés Edina divat lakásdekor tippek lótusz virágszimbolika húsvét húsvéti apák napja nagypapa ajándék bor sütemény virágrendelés smuz_viragneked ünnepi köszöntés örömszerzés ajándékcsomag apáknapi köszöntés virágküldőszolgálat nemzetközivirágküldés férfiajándék smuz café valentin nap budapest kávé virag smuz-viragneked ajándék virágküldés ajándékküldés bízza-ránk virágneked.hu latte art latte meghívó smúz bízza ránk party buli online virágküldés