Oldal
tetejére
0 db termék
Kattints ide a vásárlás befejezéséhez
Erzsébet névnap - rózsacsokor

Erzsébet - november 19.

Milyen virágot küldjünk, milyen csokorral lepjük meg Erzsébet nevű ismerősünket?

November 19.

Az Erzsébet bibliai, héber eredetű ősi női keresztnév. Jelentése: Isten az én esküvésem. A XV. századig a leggyakoribb női név volt, a világon több szent is ezt a nevet viseli. Talán kevesen gondolnánk, hogy ugyan ma Erzsébet formában kevésbé gyakori keresztnév, bizonyos változatai igen elterjedtek. A Liza, Lisabeth, és egyéb becézett alakjai önálló keresztnévvé váltak.

És hogy milyen virágot küldjünk, milyen csokorral lepjük meg Erzsébet nevű ismerősünket?
Ha hagyományosabbak vagyunk, nem kell túl messzire mennünk. A keresztény hitvilágban a mártír szentek gyakori jelképe a rózsa, így egy klasszikus rózsacsokor küldésével nem foghatunk mellé. A rózsa az ártatlanság, az elkötelezettség, szeplőtlenség jelképe.

Egyik legismertebb magyar szentünk Árpád-házi Szent Erzsébet gyakori szimbóluma is a rózsa, ami csodáira is utal, akit Magyarország virágának is neveznek.


Az egyik legismertebb történet szerint. Még gyermekkorában apja udvarában, a királyi asztalról kötényébe rejtve ételt próbált kicsempészni a szegényeknek. De útközben összetalálkozott apjával, aki kérdőre vonja, mit visz a kötényében. Ekkor Isten segítségét kérte, hogy valamiképp elrejtse a kenyereket apja elől. Így mikor szétnyitja kötényét, hogy apja megvizsgálhassa, mit visz magával, az tele van rózsával. Így apja elengedi. A szegényekhez érve újra visszaváltoznak virággá a kenyerek.

Egy másik igen ismert rózsacsodát is neki tulajdonítanak. Már német királynéként élt, mikor egy leprás, vándor érkezik a várába. Szent Erzsébet pártfogásába veszi, és szobájába viszi. Anyósa be akarja árulni a királynak, hogy felesége idegen férfit vitt a hálószobájába, de mikor belépnek, az ágyban a haldokló beteg helyett, egy Jézus arcú embert találnak, sebek nélkül rózsák között feküdni.
Így látható, hogy a klasszikus virág a rózsa igenis nagyon jól illik ennek a különleges névnek a viselőjéhez.

 

Hogy milyen virággal lephetjük meg még az Erzsébeteket a rózsacsokor mellett?

Egyrészt nagyon jól illik hozzá az időtálló orchidea, ami legalább olyan állhatatos, mint e név viselője, illetve a közönséges napvirág is nagyon jól illik hozzájuk, ami hosszú hónapokon át díszítheti kertjüket, ráadásul ez utóbbit a népnyelv Szent Erzsébet-virágnak nevezi.

Küldjünk tehát, rózsát, orchideát, vagy bármely más virágot az Erzsébeteknek! Kívánjunk nekik boldog névnapot egy csodás virágcsokorral!