Oldal
tetejére
0 db termék
Kattints ide a vásárlás befejezéséhez

Névnapok 02. 20-28.

Február utolsó hetében sem feledkezhetünk meg a névnaposainkról! :) Tedd különlegessé ezt a napot számukra,küldj virágot!

Február 22.

Február 20: Aladár, Álmos névnap

Az Aladár germán eredetű férfinév, valószínűleg az Aldarik vagy az Aldemar név megmagyarosodott alakja. Elemeinek eredeti jelentése: öreg, tapasztalt és híres vagy hatalmas.

Az Álmos török eredetű régi magyar férfinév, Árpád fejedelem apjának a neve. Jelentése: megvett, megvásárolt, más feltevések szerint: szerző.Az álom szóból való származása vitatott, de a legenda szerint anyja, Emese álmot látott, ezért nevezte fiát Álmosnak.

 

Február 21: Eleonóra névnap
A Leonóra női név az Eleonóra név rövidüléséből ered.

 

Február 22: Gerzson névnap
A Gerzson férfinév a héber eredetű bibliai férfinév. A jelentése bizonytalan, népies magyarázat szerint idegen, jövevény, száműzött. Mózes adta fiának ezt a nevet, miután kiderült zsidó származása, s így száműzték az egyiptomi uralkodói udvarból.

 

Február 23: Alfréd névnap
Az Alfréd germán eredetű férfinév. Elemeinek jelentése: tündér + tanács. Női párja: Alfréda.

 

Február 24: Mátyás névnap
A Mátyás héber eredetű férfinév. A héber Mattatiás név latin Matthias formájából származik, jelentése Isten ajándéka. Más vélemény szerint a manu, azaz a „jó”, és a thesis, azaz az „elhelyezés” szavakból származik. Ezért Mátyás: a rossz – vagyis Júdás – helyére „elhelyezett jó”.

 

Február 25: Géza névnap
A Géza régi magyar férfinév, valószínűleg török méltóságnévből keletkezett, a jelentése hercegecske. A Géza név, ahogy ma használják, nem felel meg a régi kiejtésnek, 19. századi hibás olvasásnak köszönheti eredetét.

 

Február 26: Edina névnap
Az Edina valószínűleg germán - latin eredetű női név, legvalószínűbb, hogy az Éda alakváltozata, de lehet, hogy az Edna névből ered.

 

Február 27: Ákos, Bátor névnap van
Az Ákos török eredetű régi magyar férfinév, eredeti formája ak kus, jelentése egyesek szerint „fehér sólyom” de az ótörök nyelvben a kus hattyút jelent. Másik lehetőség a prototörök *akɨš (kincs).

A Bátor török eredetű régi magyar férfinévből származik, jelentése hős.

 

Február 28: Elemér névnap
Az Elemér bizonytalan eredetű régi magyar férfinév. Korábban Ilemer formában volt használatos, mai formájában Vörösmarty Mihály és Jókai Mór újította fel. Előfordulhat, hogy a szláv Velimir névből származik, melynek jelentése: nagy és béke, de eredhet a germán Elmar névből is, melynek elemei nemest és hírest jelentenek.