Oldal
tetejére
0 db termék
Kattints ide a vásárlás befejezéséhez
Szilveszter

Különös szilveszter

A szilveszter hagyományos ünnep, de honnan ered? Az alábbi cikkből ezt is megtudhatod. Sőt, arra is választ kaphatsz, illik-e valamivel készülni, ha vendégségbe, buliba mész.

December 29.

A szilveszter eredete, honnan a név?

Az ünnep történet nagyon régre nyúlik vissza. A zajos, hajnalig tartó ünnepség gyökerei a nagy lakomákkal járó, Szaturnália római ünnepig nyúlnak vissza.
Az új évet a honafoglaló magyar őseink inkább az évszakváltáshoz kötötték, így tavasszal és ősszel ünnepelték.Sokáig mozgó ünnepként ünnepelték az év utolsó napját, ami karácsony és vízkereszt közé esett. Sőt a 16. században karácsonnyal egyszerre ünnepelték az új év kezdetét.

Végül Ince pápa a 17. században jelentette ki, hogy mindig január 1. legyen az új év első napja.
A szilveszter elnevezés Szent Szilveszter pápára utal, aki az év utolsó napján halt meg a 4. században. 

Újévi tradíciók

Sok népszokás, babona, tiltás kötődik a szilveszterhez és az év első napjához. Protestánsoknál hagyomány volt például az óvétemetés. Bizonyos tájakon nyájfordítást tartottak, mikor is az állatokat felkeltették, hogy rávegyék őket, hogy feküdjenek az egyik oldalukról a másikra. Ez a termékenységet segítette.
Erdélyben egykor kiharangozták ez elmúlt évet és énekkel köszöntötték az újévet. Néhol pedig álmokból jósolták meg a következő évet.

Újév napja

Még ma is sokan tartják a falusi hagyományt, amit újév napján teszünk meghatározza egész eévünket.
Elterjed babona az is, hogy az új  év első napján nem szabad kivinni a szemétet, mert azzal a szerencsét is kidobjuk az otthonunkból. 
Újév napján sokszor teszünk fogadalmat is, hogy a következő évben ügyesebben oldjuk meg eddig elhanyagolt dogainkat. Itt az ideje a változásnak és a tiszta lapnak. Erre utal a fogadalom is.
Újév napjához nem csak szokások, de hagyományos ételek is tartoznak. Ilyenkor malacot eszünk, mert az kitúrja a szerencsénket, illetve kerüljük a szárnyasokat és a halakat, mert míg az előbbi elkaparja, az utóbbi elúsztatja azt.

Miért hangos a szilveszter?

Mivel eredetileg a gonosz szellemeket akarták elűzni ilyenkor, nagy zajt csaptak hozzá. A lármával az óév rossz dolgait, bánatát feledtetjük el, és gondoskodunk róla, hogy az új évben boldogság és szerencse várjon ránk. Ezt a célt szolgálja ma a hangos bulizás is.
 

Illik-e vinni valamit a buliba?

A rövid és tömör válasz igen. Egy csokor virág nem csak kedveskedés a ház űrnőjének de a szilveszteri asztal dísze is lehet. Ezzel az apró figyelmességgel megköszönhetjük, hogy beengedtek otthonukba, készültek a vendégfogadásra. Ha igazán figyelmes szeretnél lenni, akkor viszel magaddal egy üveg bort is, amely nem csak a ház urának jön jól, de kis hozzájárulás a közös estéhez is.