Oldal
tetejére
0 db termék
Kattints ide a vásárlás befejezéséhez
Halloween | Mindenszentek | Virágneked | Virágküldés | Ajándékküldés | Specialty kávé

Mindenszentek vagy halottak napja?

Hajlamosak vagyunk rá, hogy a Mindenszenteket és a Halottak napját szinonimaként használjuk, pedig a valóságban ez két külön ünnep. Te tudod mikor vannak?

November 01.

Szomorúan indul a november. A hónap első napján azokra emékszünk, akik már soha nem lehetnek velünk. Gyertyát gyújtunk, emlékezünk. De vajon jókor tesszük ezt?

Természetesen emlékezni az év minden napján lehet és kell is, azt, hogy ezt ki milyen formában teszi, pedig mindenkinek a magánügye. Senkit nem akarunk eltántorítani attól, hogy elsején menjen ki a temetőbe, de a pontosság kedvéért felhívjuk a figyelmeteket: a legtöbben összekeverik a mindenszentek ünnepét a halottak napjával.

De hát mi a különbség?

Mindenszentek - november 1.

Mindenszentek katolikus eredetű ünnep, az üdvözült lelkekről emlékezünk meg ezen a napon. Egy ősi kelta pogány hagyományból ered. ​Úgy tudjuk, Shamhain estjén az év utolsó napját ünnepelték. Úgy tartották, hogy ezen az estén az év holtjai összezavarhatják az élők életét, ugyanis aznap vándorolnak át a holtak birodalmába. Ezt a vándorlást ételekkel s állatáldozatokkal akarták megkönnyíteni. Az ünnepet egyébként már a hetedik században krisztianizálták, így él tovább ma mindenszentekként.

Halottak napja - november 2.

November másodikán ünnepeljük a halottak napját. Ekkor gyertyát gyújtunk szeretteink tiszteletére, megemlékezünk azokról, akik már nem lehetnek velünk. A hagyomány célja eredetileg az volt, hogy a kiszabadult szellemek visszataláljanak végső nyugvó helyeikre. Számos helyen úgy tartották, hogy a két nap közti éjszaka a halottak misézni mennek, s a harangszó közben haza is látogatnak, ezért egyes helyeken szokás volt a halottak számára is teríteni a vacsoraasztalnál. Az ortodox közösségek pedig a temetőbe is vittek ételt, a maradékot pedig koldusoknak adták.