Oldal
tetejére
0 db termék
Kattints ide a vásárlás befejezéséhez
Halloween | Mindenszentek | Virágneked | Virágküldés | Ajándékküldés | Specialty kávé

Mindenszentek vagy halottak napja?

Hajlamosak vagyunk rá, hogy a Mindenszenteket és a Halottak napját szinonimaként használjuk, pedig a valóságban ez két külön ünnep. Te tudod mikor vannak?

November 01.

Szomorúan indul a november. A hónap első napján azokra emékszünk, akik már soha nem lehetnek velünk. Gyertyát gyújtunk, emlékezünk. De vajon jókor tesszük ezt?

Természetesen emlékezni az év minden napján lehet és kell is, azt, hogy ezt ki milyen formában teszi, pedig mindenkinek a magánügye. Senkit nem akarunk eltántorítani attól, hogy elsején menjen ki a temetőbe, de a pontosság kedvéért felhívjuk a figyelmeteket: a legtöbben összekeverik a mindenszentek ünnepét a halottak napjával.

De hát mi a különbség?

Mindenszentek - november 1.

Mindenszentek katolikus eredetű ünnep, az üdvözült lelkekről emlékezünk meg ezen a napon. Egy ősi kelta pogány hagyományból ered. ​Úgy tudjuk, Shamhain estjén az év utolsó napját ünnepelték. Úgy tartották, hogy ezen az estén az év holtjai összezavarhatják az élők életét, ugyanis aznap vándorolnak át a holtak birodalmába. Ezt a vándorlást ételekkel s állatáldozatokkal akarták megkönnyíteni. Az ünnepet egyébként már a hetedik században krisztianizálták, így él tovább ma mindenszentekként.

Halottak napja - november 2.

November másodikán ünnepeljük a halottak napját. Ekkor gyertyát gyújtunk szeretteink tiszteletére, megemlékezünk azokról, akik már nem lehetnek velünk. A hagyomány célja eredetileg az volt, hogy a kiszabadult szellemek visszataláljanak végső nyugvó helyeikre. Számos helyen úgy tartották, hogy a két nap közti éjszaka a halottak misézni mennek, s a harangszó közben haza is látogatnak, ezért egyes helyeken szokás volt a halottak számára is teríteni a vacsoraasztalnál. Az ortodox közösségek pedig a temetőbe is vittek ételt, a maradékot pedig koldusoknak adták.

 

 

 

 

virágok virágcsokor esküvői csokor esküvői trendek menyasszonyi csokor marsala virág üzleti csokor virágküldés virágrendelés etikett virágküldés napraforgó csokor névnapi csokor virágdekoráció ünnep asztaldísz otthoni dekoráció viragneked szeptember frézia színes csokor liliom csokor amarillsz csokor viragneked ajándékküldés csokoládé macaron kézműves keksz névnap ünnepek Halloween dekoráció rózsa Erzsébet rózsa tél fehér rózsa rózscsokor tulipán tavasz Valentin nap szerelem romantika rózsacsokor virágrendelés névnapra Nőnap virágküldés Nőnapra névnapi virágküldés tavaszi csokor Anyák napja eszter névnap magdolna névnap virágküldés eszter virágküldés magdolna születésnapi virágcsokor bízza ránk virágküldés virágküldés névnapra bizza ránk - virágneked névnapi ajándék temetési koszorú görög temetési koszorú temetési koszorú rendelése halottak napja mindenszentek névnapi csokor napi virágküldés érdekes tények onlineviragkuldes névnapi emlékeztető videó legjobb meglepetés Edina divat lakásdekor tippek lótusz virágszimbolika húsvét húsvéti apák napja nagypapa ajándék bor sütemény virágrendelés smuz_viragneked ünnepi köszöntés örömszerzés ajándékcsomag apáknapi köszöntés virágküldőszolgálat nemzetközivirágküldés férfiajándék smuz café valentin nap budapest kávé virag smuz-viragneked ajándék virágküldés ajándékküldés bízza-ránk virágneked.hu latte art latte meghívó smúz bízza ránk party buli online virágküldés