Oldal
tetejére
0 db termék
Kattints ide a vásárlás befejezéséhez
Tulipáncsokor ǀ virágküldés

Mindent a tulipánról

A nagy bóbita fejű, vidám színes virág sokak kedvence, arról nem is szólva, hogy a tavasz egyik legnépszerűbb virágcsokra is a tulipán. Ám azt is tudod, hogy hányféle különböző fajtája létezik? Ismerd meg most őket közelebbről, tudj meg még többet erről a vidám, tavaszi virágról.

Március 24.

A nagy bóbita fejű, vidám színes virág sokak kedvence, arról nem is szólva, hogy a tavasz egyik legnépszerűbb virágcsokra is a tulipán.
Ám azt is tudod, hogy hányféle különböző fajtája létezik? Ismerd meg most őket közelebbről, tudj meg még többet erről a vidám, tavaszi virágról.

 

A tulipán eredete

A tulipán a liliomfélék családjába tartozik. Több, mit 100 faja ismert, nemesített fajtáinak száma több ezerre tehető. A virág neve a perzsa „toliban” szóból származik, mivel alakja hasonlít az iszlám világban használt fejfedőre, a turbánra.

Feltehetően a Tien-san és a Pamír-Altaj környékén kezdték termeszteni, ahol ma is kb. 51 faja él, ám Európában is találunk őshonos tulipánfajokat. A középkorban a törökök nemesítették ki a tulipán legszebb példányait, onnan jutott el a Német-Alföldre is.

Ma Hollandia számít a tulipán hazájának, pedig amint láthatod, sokkal messzebbről származik, mégis tagadhatatlan, hogy itt alakult ki igazán nagy kultusza az 1500-as évektől.

 

A tulipán fajtái

Ma már 3–4000 különböző izgalmas méretű és virágú tulipánfajt ismerünk, sőt, a kék kivételével bármilyen színű és mintájú lehet; még (csaknem fekete) sötét ibolya és zöld virágú fajták is vannak.

 

A tulipán motívuma a magyar népművészetben

Mindenkinek elsőként jut eszébe a tulipán szóról a tavasz és a megújulás, illetve a tulipános láda. Ám azt is tudtad, hogy ezek nem állnak távol egymástól?
A tulipános láda piros tulipán szimbóluma a szerelem,  a megújulás, a születés, az anyává válás szimbóluma. A házasságkötés után a lány asszonnyá és anyává válik ennek a megújulásnak jelképe a tulipán.

 

A tulipán ünneplése, túl a tulipán csokron

A tulipán olyannyira kedvelt virág, hogy mára már komoly kultusza van, számos országban tartanak Tulipán fesztivált, köztük hazánkban is.

Áprilisban Hollandiában, Washingtonban, de még Celldömölkön is a tulipán lesz a központban.
Ünnepeld a tulipánt, nézegess tulipáncsokrokat te is április közepén, Celldömölkön, ha messzebbre nem is jutsz el!

Ha pedig szívesen vinnéd haza a tavasz színeit, egy különleges tulipán csokor formájában rendelj virágot még ma, vagy lepd meg vele kedvesed!