Oldal
tetejére
0 db termék
Kattints ide a vásárlás befejezéséhez
Ezen a héten névnaposaink mellett a tavaszt is köszöntjük!

Névnapok 02.27-03.05.

Ezen a héten névnaposaink mellett a tavaszt is köszöntjük! Küldj egy csokornyi tavaszt az ünnepeltnek! :)

Február 27.

Február 27. : Ákos, Bátor névnap

Az Ákos török eredetű régi magyar férfinév, eredeti formája ak kus, jelentése egyesek szerint „fehér sólyom”, de az ótörök nyelvben a kus hattyút jelent. Másik lehetőség a prototörök *akɨš (kincs).

A Bátor török eredetű régi magyar férfinévből származik, jelentése hős.

 

Február 28. : Elemér névnap

Az Elemér bizonytalan eredetű régi magyar férfinév. Korábban Ilemer formában volt használatos, mai formájában Vörösmarty Mihály és Jókai Mór újította fel. Előfordulhat, hogy a szláv Velimir névből származik, melynek jelentése: nagy és béke, de eredhet a germán Elmar névből is, melynek elemei nemest és hírest jelentenek.

 

Március 1. : Albin névnap
Az Albin férfinév, amely a latin Albinus családnévből ered. Jelentése: fehér. Lehetséges azonban, hogy a germán eredetű Alvin alakváltozatáról van szó. Az Alvin elemeinek jelentése: nemes (vagy: tündér) és barát. Az Albin női párja az Albina.

 

Március 2. : Lujza névnap
A Lujza a Lajos férfinév francia megfelelőjének (Louis) női párjából, a Louise névből származik.Névváltozata a Ludovika.

 

Március 3. : Kornélia névnap

A Kornélia a Kornél férfinév párja.

 

Március 4. : Kázmér névnap
A Kázmér férfinév a lengyel eredetű Kazimír férfinév magyaros alakja.

 

Március 5. : Adorján, Adrián névnap

Az Adorján férfinév az Adrián név régi magyar alakváltozata. Jelentése: (a Velence tartományban levő) Hadria városából való, azaz: hadriai. 

Az Adrián latin eredetű férfinév, a Hadrianus névből származik. Jelentése: (a Velence tartományban levő) Hadria városából való, azaz: hadriai. Maga az Adriai-tenger is a városról kapta a nevét. Korábbi alakváltozatának felel meg az Adorján név. Női párja: Adriána.