Profi virág-etikett

Profi virág-etikett

Mit?

A virágkötészet első szabálya mindig és minden körülmények között, hogy törekedni kell az évszaknak megfelelő virágok összeválogatására. Ez nemcsak környezetbarát megoldás, de sokkal hangulatosabb és természetesebb is, mintha évszaktól idegen fajtákkal szeretnénk ékesíteni a tárgyalóasztalt. Az ismertebb virágok közül tavasszal válasszunk tulipánt vagy kálát, ezek nagyon elegáns virágok, de tavasszal nyílik a bazsarózsa is, ami szintén jó választás, ha a rózsát már elcsépeltnek tartjuk. Nyáron köttethetünk csokrot szegfűből, dáliából, kardvirágból vagy íriszből, ősszel fréziából vagy gerberából, télen pedig ciklámenből, ázsiai liliomból, nősziromból vagy nárciszból. A kombinációs lehetőségek tárháza szinte végtelen.

Mit ne?

A közfelfogás, illetve a hagyomány szerint nem minden virág adható minden alkalomra, mert bizonyos fajtákhoz hiedelmek, babonák, előítéletek kapcsolódnak. Ilyen például, hogy hivatalos alkalmakra, üzleti rendezvényekre nem viszünk vörös színű virágot, kiváltképp nem rózsacsokrot, bár német üzleti partnereink valószínűleg a vörös szegfűt sem fogják értékelni. A gyászt szimbolizáló virágoknak szintén semmi helyük a tárgyalóasztalon: kerüljük a liliomot, a krizantémot, az őszirózsát, illetve a lila színű virágokat! A kisméretű virágok nem mutatósak, ezért ne kísérletezzünk velük, ha üzleti partnernek szánjuk a csokrot. Ugyanez vonatkozik a bódító, erős illatú fajtákra is: jelenlétük zavaró, figyelemelterelő hatású lehet, ezért tárgyalások, megbeszélések alkalmával kerüljük őket!

Mikor?

Üzleti tárgyalásra nem feltétlenül kell virágot vinnünk, de ha vendéglátónk otthonába vagyunk hivatalosak, a háziasszonyt mindenképpen lepjük meg egy szép csokorral! Ha külföldre utazunk, nem kell virágot vinnünk a fogadó delegáció hölgytagjának (ha jobban belegondolunk, ez nem is lenne túl logikus), viszont ha mi fogadunk külföldi partnert, a delegáció hölgytagját illik virággal várni. Búcsúzáskor viszont nem praktikus virágot ajándékozni, mivel az utazás során egyrészt elhervad, másrészt sok bosszúságot, kényelmetlenséget tud okozni. Ha partnerünket nem személyesen fogadjuk, gondoskodjunk róla, hogy szállodai szobájában várja egy vázába bekészített, névjeggyel ellátott csokor!

Hogyan?

Ha egy módunk van rá, kerüljük a celofánba csomagolt csokrokat, de ha mégis ilyesmit vásárolunk, átadás előtt már ne bontsuk ki! Ellenben a selyempapírba csomagolt csokrot igen. Ha hagyományos csokrot szeretnénk, a legjobb, ha magunk válogatjuk ki hozzá a virágokat. Dróttal megerősített virágot ne vegyünk, mert nem lesz tartós. A virágot bal kézzel adjuk át, mivel a jobb kezet szabadon kell hagynunk a kézfogáshoz. Hivatalos tárgyalások alkalmával az ikebana, azaz a lapos tálban elhelyezett virág-összeállítás kellemes, üde látványt kelt, és nem takarja el az egymással szemben ülő tárgyalópartnereket sem.

Honnan?

A rendezvényszervezőknek és protokollosoknak már szinte természetes, hogy a lehető leglehetetlenebb időpontokban és nem ritkán elképesztő rövid határidővel kell egy-egy üzleti csokrot beszerezniük és eljuttatniuk a címzetthez, partnerhez. Érdemes ezért feltérképezni azokat a helyeket, ahonnan kora reggel, késő este vagy esetleg hétvégén is be lehet szerezni a kívánt virágcsokrot, és akik jobb esetben még a házhoz szállításról is gondoskodnak. A Viragneked.hu pont ezekben a feladatokban verhetetlen: bármikor képes alkalomhoz illő, minőségi és exkluzív csokorról gondoskodni bármilyen üzleti eseményre, hivatalos alkalomra úgy, ahogy kéred, akkor, amikor szükséged van rá, ott, ahol kell. Webshopunkban számtalan kész összeállítás közül választhatsz, de ha úgy érzed, a bőséges leírás és tippjeink alapján is tanácstalan vagy, milyen csokorral kedveskedj üzleti partnerednek, a Smúz Caféban bármikor szívesen látunk - nemcsak tanácsokkal, de isteni kávéval és desszertekkel is. Mi tényleg beszéljük a virágok nyelvét – és szíves-örömest vállaljuk a tolmács szerepét. ;-)