Virágküldés Anyák napjára

Virágküldés Anyák napjára

Május 2. Édesanyák napja!

Ne feledkezz meg anyukádról, nagymamádról - küldj egy csokor szeretetet, mondd el nekik virággal, hogy mennyit jelentenek neked!

Köszönöm Édesanyám a sok türelmet, a gondoskodást, és azt, hogy vagy nekem! Köszönöm azt, hogy lehetek, és hogy te mindig vigyáztál rám. Köszönöm az éjszakákat amikor virrasztottál mellettem, mert beteg voltam. Köszönöm, hogy mindig számíthattam rád, még akkor is, ha nem értettünk mindenben egyet.

Köszönöm, köszönöm, köszönöm...

Nehéz szavakba önteni az Anyák napja üzenetét, és nehéz szavakba önteni az anyukánk iránt érzett szeretetet. Nincs virág amely felér azzal a gondoskodással, amit mi magunk kaptunk édesanyánktól, mégis: május első vasárnapján megpróbáljuk szavakba és csokorba önteni az irántuk érzett szeretetet és tiszteletet.

De vajon mit illik?

Először is minden kapcsolat és anyuka egyedi, bátran válassz az alábbiaktól eltérő virágot, lepd meg anyukád a kedvenc virágaival!

Nem csak az anyák napi gyerekdalok "sztárja" az orgona, és nem csak azért ezzel ajándékozzuk meg Édesanyánkat, mert ezt tudjuk legkönnyebben, pénz nélkül beszerezni. Az orgona az áhítat, a szeretet és a hála virága!

Ha idén valami másra vágysz, üzenetük szerint a következő virágok jöhetnek még szóba:

  • Hortenzia: megértés, gondtalanság
  • Ibolya: szerénység, hűség, boldogság, megújulás
  • Krókusz: vidámság, fiatalos jókedv, derű
  • Margaréta: ártatlanság, tisztaság, őszinteség, hűség, megbízhatóság
  • Orchidea: kifinomultság, jó ízlés, műveltség, szépség, gyöngédség
  • Gyöngyvirág: megbecsülés

 

A Virágneked.hu a személyre szabott csokrok híve!

Mondd el nekünk milyen Ő, meséld el mit szeret, és mi személyre szabott csokrot kötünk! Anyából is csak egy van, miért lenne két egyforma csokor?

BÍZD RÁNK MAGAD!

 

Már egy hete csak a Mamára gondolok...

Küldj verset Mamának!

Emlékszünk még Anya könnyes szemére, ahogy csak nézte nézte, hogy mondjuk el az anyák napi verset?

​Javasoljuk, hogy írj saját verset! Nem többet 4 sornál, de a saját szavaiddal! Rejtsd bele a virágcsokorba, és garantált a siker! Addig is, egy anyák napi klasszikus:

Tavaszodik, kis kertemben
kinyílik a tulipán.
Ragyognak a harmatcseppek
anyák napja hajnalán.

Kinyílott a bazsarózsa,
kék nefelejcs, tulipán,
neked adom anyák napján,
édes-kedves anyukám.

 

Anyukákat a  legtöbb országban májusban köszöntik, ezen belül a legtöbb helyen május második vasárnapján.

Magyarországon, Litvániában, Portugáliában, Romániában, Spanyolszárgban és Szerbiában - MÁJUS ELSŐ VASÁRNAPján ünnepelünk! Idén 2018.-ban május ötödikén :-)

Május második vasárnapján: Amerikai Egyesült ÁllamokAusztriaAusztráliaBelgiumBrazíliaChileCiprusCsehországDániaDél-afrikai KöztársaságÉsztországFinnországGörögországHollandiaJapánKanadaMalajziaNémetország, Norvégia, OlaszországPeruSzlovákiaSvájcTajvanTörökországUkrajna

Március 3.: Grúziába 

Március 8.AfganisztánBulgária

 

Március 21., a tavasz első napja: az arab világ legtöbb országa (pl.: Egyesült Arab EmírségekEgyiptomIrakKuvaitLibanonSzaúd-Arábia)

Március 25.: Szlovénia

Május 10.Latin-Amerika legtöbb országa HongkongIndiaPakisztánSzingapúr

Május 26.Lengyelország

Május utolsó vasárnapja: FranciaországMarokkóSvédország

November utolsó vasárnapja: Oroszország

Egyesült Királyság (Anglia) és Írország: az itteni anyák napja (Mother's Day) nagyböjt negyedik vasárnapjára esik. A Mothering Sunday nevű vallási ünnepből alakult ki, amely eredetileg nem kapcsolódik a mai anyák napja ünnephez.

India: a nyugati hatásra átvett május 10-i anyák napja mellett megtartják a Durga Puja nevű, októberi tíznapos ősi hindu anyák ünnepét is.

Thaiföldaugusztus 12.Szirikit királynő születésnapja

 

Az édesanyák megünneplésének hagyománya az ókori Görögországban kezdődött. Tavasszal ünnepségeket rendeztek az istenek anyjának, Rheának és vele együtt az anyák tiszteletére.

Az 1600-as években, Angliában vallási színezetet is kapott az ünnep. Ebben az időben húsvét utáni negyedik vasárnap tartották az anyák vasárnapját. Akik édesanyjuktól távol dolgoztak, szabadnapot kaptak, hogy meglátogassák őket, ajándékba pedig az anyák süteményét vitték.

Az anyák napja nemzeti ünneppé való nyilvánítása a philadelphiai Anna M. Jarvis nevéhez kötődik, aki 1907-ben az ünnepet elhunyt édesanyja emlékére május második vasárnapjára tűzte ki. Az ünnep állami, majd nemzetközi ismertségének elterjesztése rengeteg idejébe és energiájába telt. Célját végül 1914-ben érte el, ekkor ugyanis Woodrow Wilson amerikai elnök minden év május második vasárnapját anyák napjává nyilvánította.

Az Amerikában elterjedt ünnepet a virágkereskedők, üdvözlőlap-gyártók, cukorka-és ajándék-kereskedők Európában is népszerűsíteni kezdték, és a kontinensen is nagy ismertségre tett szert. Az anyák tisztelete helyett a hangsúly az ajándékozásra tolódott. Jarvis úgy gondolta, a cél főleg a kereskedők hasznának növelése, ez ellen pedig élete során hevesen tiltakozott annyira, hogy egyszer még a törvénynek is ellenszegült egy tűntetésén. Élete végére megbánta a hosszú küzdelmét, és nem akarta, hogy nevét az Anyák napjával hozzák összefüggésbe.

 

Az anyák napi virágküldés mellé összegyűjtöttünk néhány érdekességet nektek a jeles nappal kapcsolatban.

1. Már az ókori Görögországban is megemlékeztek az édesanyákról, persze, akkor még nem így hívták, és a virágküldés sem volt olyan népszerű, mint ma. Eredetileg Rhéa istennő tiszteletére rendeztek ünnepséget tavasszal, aki Kronosz felesége, és egyben az anyák, és a gondoskodás jelképe volt.

2. Az ókori Római Birodalomban ugyancsak elterjedt tavaszi ünnep volt a Hilaria. Ezt a háromnapos játékkal és álarcosbállal egybekötött ünnepséget március idusán rendezték meg Sybill istennő tiszteletére.

3. A középkori Európában már komolyabb hagyománya volt az édesanyákról való megemlékezésnek, ám ekkor még vallási színezetet kapott az ünnep, és összekapcsolták Mária tiszteletével.

4. Az Egyesült Államokban 1872-ben Julia Ward Howe kezdeményezte először az Anyák napja megünneplését. Úgy vélte, hogy ezt az ünnepet a béke jegyében lehetne tölteni.

 

5. Az újkor első Anyák napi ünnepsége Anna M. Jarvis nevéhez fűződik.

6. Tudtad, hogy ma már a világ legtöbb országában májusban ünnepelik az édesanyákat?

7. Anyák napján 120 millió telefonhívást bonyolítanak az Egyesült Államokban, így az Anyák napi virágküldés mellett ez a másik legnépszerűbb módja az anyukák köszöntésének.

8. Ebben az időszakban az emberek szívesen fejezik ki érzéseiket, szeretetüket anyák napi virágcsokrokkal. A legtöbb virágcsokrot ilyenkor adják el a világon. Az éves virágforgalom negyedét az Anyák napi virágcsokrok adják!

9. A legnépszerűbb Anyák napi virágcsokrok fehér rózsából és vegyes, illatos tavaszi virágokból készülnek, hiszen ezek az üdeség szimbólumai is.

10. Az Anyák napi csokroknak, ahogy a legtöbb virágnak, orvosilag bizonyítottan jótékony hatása van a szervezetre és lelkivilágra is.